Wyjątkowa włoska restauracja
Pragniesz smacznie zjeść? Pośród wielu alternatyw, jakie daje europejska sztuka kulinarna warto zwrócić uwagę na włoską kuchnię. Z jakiego powodu? Otóż z tego powodu, że kuchnia włoska to różnorodność aromatów, kolorów i duża porcja składników odżywczych.
Tradycyjne włoskie przyprawy
Naszym rodakom restauracja włoska, kojarzy się głównie z pizzą i makaronem oraz czasem z winem. Podczas gdy włoska sztuka kulinarna to również takie pyszności jak dojrzałe sery czy oliwki.
Podstawowe włoskie posiłki
Makarony to podstawa kuchni włoskiej. We Włoszech gotuje się makarony w dziesiątkach form. W zasadzie trudno wyobrazić sobie produkty których nie można dodać do makaronu. o biance Ryby, dodatki mięsne i przeróżne warzywa, sprawiają, że pasty można jeść codziennie.
Następną charaterystyczną potrawą jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech tylko z Grecji. Znana jest jednak jako włoskie danie. Prawdziwa pizza włoska to cienkie ciasto oraz mała ilość dodatków. Najpopularniejsza wersja pizzy to margharita z serem. Krucha pizza to rozkosz podniebienia, ale również bomba kaloryczna. Uważaj na nią, jeśli chcesz być szczupły.
Włoskie potrawy to znacznie więcej niż jedynie pizza i pasta. To też risotto, focaccia, piada oraz szeroki wybór słodyczy – takich jak granita czy panna cotta. Będąc w restauracji włoskiej nie można nie spróbować wina czy wspaniałych serów- ricotty, mascarpone lub grana padano.
Zobacz film