Tajniki kuchni polskiej, innymi słowy co nas wyróżnia na tle kuchni innych nacji

Kuchnia krajowa uformowała się na powierzchni stuleci pod wpływem przeróżnych narodowości. W rezultacie powstała kompozycja, jaka zachwyca smakiem, aromatem, jest grzejąca oraz sycąca. Jakie dania kuchni krajowej wyróżniają nas na tle innych krain?

Co wpłynęło na formę kuchni polskiej?
Polska przez stulecia stanowiła autentyczną mieszankę kulturową. Obecne były w niej w takim razie różnorodne tradycje, składniki i smaki. Polska kuchnia zawiera w związku z tym detale tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet teutońskiej. Co istotne, niemal każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego spożyjemy w ówczesnej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam wówczas, gdy pojawimy się na Śląsku. Wskazać wolno także te dania, jakie pospolite są dla całej kuchni lokalnej.

Bez czego rodacy nie wyobrażają sobie własnej diety?
Podwalinę stanowi naturalnie chleb. Wielu z nas nie potrafi z niego zrezygnować. W lokalnej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, kwaszona kapusta oraz ogórki, kartofle, kasze, różne gatunki mięs.
Jakie są standardowe polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych narodowości jest w głównej mierze to, że najważniejszym i najbardziej sycącym posiłkiem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie musi składać się z dwóch potraw: zupy oraz drugiego dania. Potrawy, które zjeść można w Polsce to ewidentnie:
•    pierogi z różnymi farszami;
•    bigos;
•    gołąbki;
•    kotlet schabowy;
•    fasola po bretońsku.
Ubóstwiamy pyzy, kopytka i knedle, jakich bazą są naturalnie ziemniaki. Ochoczo przyrządzamy z nich też placki ziemniaczane.
Kuchnia krajowa ma faktycznie wiele do zaproponowania. Cenią ją nie tylko Polacy. Też przybywający do nas turyści uwidoczniają, iż jest wyborna i sycąca.